Четирите степени на любовта

creationКои са четирите степени на любовта? Първата, ние се обичаме заради самите нас. Понеже не сме духовни, а плътски не се интересуваме за нищо друго, което не се отнася за нас. Когато разберем, че не можем да съществуваме сами, ние започваме да търсим Бог т.е. пак за наша собствена облага. Това е втората степен на любовта: да обичаме Бог, но само за наша собствена облага.

Ако започнем да се покланяме и да идваме при Бог пак, и пак чрез молитва, четене на Библията, и послушание, тогава, малко по малко, започваме да познаваме Бог чрез нашата опитност. Ние влизаме в сладка интимност с Бог, и вкусвайки Неговата благост преминаваме в третата степен на любовта. Сега вече ние обичаме Бог не за наша собствена облага, а заради самият Него. Трябва да се знае, че в тази трета степен на любовта, ние трябва да стоим тихи и в страхопочитание за доста дълго време.

Аз не съм сигурен, че четвъртата степен на любовта,  в която трябва да обичаме себе си само заради Бог, може да бъде напълно постигната в този живот.  Но когато това стане, ние ще можем да усетим радостта в Господа, и ще можем да забравим за себе си. Когато тези моменти настъпят, тогава ние ставаме един дух и един разум с Бог.

Аз мисля, че това е, което пророка иска да каже: "Ще дойда и ще хваля мощните дела на Господа Иеова. Ще спомням Твоята правда, само Твоята." Той със сигурност е почувствал, че когато влезе в духовната сила на Господ, той ще остави своето си его на страна, и цялото му естество, в духа, ще помни само Божията правда.  Бернард Клерво